HUGS instead of drugs

afhankelijk onafhankelijk    gebonden vrij    vervelen genieten    huilen lachen     woede liefde

Chuang Tzu (chinese filosoof, 4e eeuw voor Chr) "Gedraag je natuurlijk en aanvaard wat natuurlijk is; gedraag je niet kunstmatig en accepteer niet wat kunstmatig ontwikkeld is uit het natuurlijke. Doe wat gunstig is voor de wereld en vermijd wat schadelijk is voor de wereld op individuele basis. Zoek harmonie. Vertrouw op de onveranderlijkheid van de natuurlijke cyclische beweging. Wees in slechte tijden niet wanhopig, er komt ongetwijfeld een ommekeer. Niets zit voor altijd vast.”

“Er zijn mensen die zeggen dat je je verlangens moet overwinnen. Ik zeg dat je ze gewoon moet aanpassen. de eerste aanpak lijkt op een rigoreuze disciplinering, de tweede is een vreugdevolle oefening.” (citaat uit een Ongewoon gesprek met het Leven)

UITSTRALING EN LEVENSENERGIE
GECOMPLICEERD GEZONDHEIDSPROBLEEM
DE MENS IS GEMAAKT OM LANG TE LEVEN
ABOUT DRUGS
LICHAAM EN GEEST
EIGENAARDIGE FEITEN
SPANNENDE TOEKOMST
WIE ZIJN WIJ
   

UITSTRALING EN LEVENSENERGIE

Alles wat leeft, heeft een uitstraling. Een kat, een mens, een boom, een cactus, een ster, zelfs een rotsblok straalt energie uit. De grootte van de uitstraling is een gevolg van de hoeveelheid levensenergie in een organisme en is een maat voor gezondheid en vitaliteit. Levenskrachtenergie komt er bij een mens in door wat we er in stoppen, lichamelijk en geestelijk. En we stralen uit en trekken aan wat we denken want alle gedachten zijn electromagnetische golven. De mens is een wandelende magneet.  

verslaving   - verkleint de manier waarop we de wereld ervaren - kost tijd, geld, intellectuele energie en zelfs liefde   Het lijkt of we massaal op zoek zijn naar één of andere steun of toeverlaat, alsof moeder natuur voor elk wezen op aarde had gezorgd, behalve voor de sterkste en intelligentste van allemaal; alsof ze één of ander belangrijk ingrediënt was vergeten.  

HERSENSPOELING

  Vanaf het moment van onze geboorte worden onze jonge hersenen dagelijks gebombardeerd met informatie die ons voorhoudt dat we iets extra's nodig hebben om ons gelukkig te maken. Iets wat voldoening geeft, eenzaamheid en gemis opheft, onze zenuwen kalmeert, verveling en stress opheft, pijn stilt en ons genot, zelfvertrouwen en moed schenkt. Iets wat helpt te ontspannen of de fantasie de vrije teugels geeft. In onze pubertijd is het haast vanzelfsprekend dat we beginnen te experimenteren met bv. alcohol, alle volwassenen lijken het te doen en wij willen zeker geen kinderlimonade meer. Met marihuana laten we onbewust zien dat we het niet eens zijn met de maatschappij. We doen erg ons best het lekker te vinden. Babies, peuters en kleuters staan verrukt, nieuwsgierig en opgewonden in het leven. Die zijn puur gelukkig door zichzelf, hebben niet iets extra's nodig en zijn van nature spontaan en genieten met plezier van het leven. De vroege kinderjaren geven meestal meer stress (we krijgen onze eerste niet-liefdeservaringen) dan de puberteit. Maar we overleven die zonder onze toevlucht te nemen tot drugs. Al zijn wij misschien die intense blijdschap van ooit allang vergeten, bedenk dan dat het nooit te laat is voor een gelukkige jeugd!

  Verslaafdheid is een allesoverheersende kijk op de wereld, die al het overige reduceert tot iets volstrekt oninteressants. Dwangmatig zitten we gevangen in een vicieuze cirkel. En omdat elke drug van je verlangt dat je er steeds meer van neemt, niet minder, glij je langzaam meer zeker steeds verder het moeras in. In zekere zin keert de verslaafde terug naar het stadium van de zuigeling die zijn melk drinkt. Andere dingen doen er niet toe. Als je volwassen bent, heeft het geen zin problemen aan te pakken op de manier van een zuigeling. Het is verstandiger nieuwe, onschadelijke bronnen van vreugde te vinden.

 
(Terug naar de homepage)

   

GECOMPLICEERD GEZONDHEIDSPROBLEEM

  Verslaafdheid en de gevolgen ervan vormen het belangrijkste gezondheidsprobleem van onze samenleving en is wereldwijd een heel omvangrijk en gecompliceerd probleem. Miljoenen zoniet miljarden mensen worstelen in hun eigen leven met verslaafdheid. Verslaving is een reële lichamelijke en emotionele pijn. Angst voor het verleden, angst voor de toekomst, angst om het huidige moment te gebruiken om werkelijke vreugde te voelen – al die angsten houden verband met de manier waarop we ons laten gaan in een verslaving. De verslaafde is iemand die zoekt naar iets dat genot en voldoening geeft en dit zoeken vertegenwoordigt een bijzondere positieve houding. De verslaafde zoekt welliswaar op de verkeerde plaats, maar in principe richt hij zich op iets heel belangrijks: geestelijke extase. Zeker in het begin hoopt de verslaafde iets fantastisch te ervaren, iets dat uitgaat boven het leven van alledag dat soms vervelend is, ongemakkelijk, ondraaglijk of saai, met al dat werk, een onplezierige omgeving, omstandigheden of mensen. Voor die impuls hoeft niemand zich te schamen. Het vormt de grondslag op de weg die leidt naar de ontdekking van je eigen geest.  

NORMAAL LEVEN

Dus, hoe slaag je erin een gewoon, normaal leven te leiden in een harde wereld? Soms heb je iets bijzonders nodig. Sommige mensen gebruiken drugs of alcohol, anderen wenden zich tot religieuze verstarring, weer anderen kijken urenlang televisie, zijn werkverslaafd en ga zo maar door. Er zijn echter mensen die een hele speciale wijn vervaardigen van wijsheid. Het effect van deze bijzondere wijn is, dat deze mensen de wereld met zijn hardheid, de mensen met hun wreedheid, te laten voor wat ze zijn. Je zou het resultaat van deze wijn 'spirituele dronkenschap' kunnen noemen, de mooiste vorm van vreugde omdat je met je volle aandacht in het leven blijft staan.

Iedereen heeft in zijn leven behoefte aan vreugde. De overtuiging van 90% van de mensen is dat prettige gevoelens ontstaan als we min of meer aangeschoten of dronken zijn. Maar er zijn verschillende vormen van vreugde of 'gevoelens van dronkenschap' die ontstaan door het gebruik van drugs of alcohol, door waanideeën, illusies of religies, door emoties, het hebben van materiële bezittingen of bepaalde relaties maar de mooiste ervaringen van vreugde ontstaan door in contact te zijn met wie je werkelijk van nature bent. Elk mens is geboren met kwaliteiten in zich. Innerlijke gaven die erop wachten om te kunnen gaan groeien. Hoe beter we dit potentieel in ons leven tot uitdrukking brengen, hoe zinniger ons bestaan is waardoor we ons steeds gelukkiger voelen.

Alle gevoelens zijn bewegingen van energie, maar het verschil ertussen bestaat uit de manier waarop de energie in beweging komt, en of de beweging al of niet gevaarlijk, schadeveroorzakend is. Sprituele dronkenschap of voldoening is de mooiste vorm van vreugde omdat je tegelijkertijd nuchter kunt blijven en is niet schadelijk voor jezelf of anderen, integendeel juist: je leven verloopt soepeler. Iemand die tegelijkertijd nuchter en dronken kan zijn hoeft geen volmaakt leven te hebben, maar kan volkomen evenwichtig op situaties reageren.  

DE ZIN VAN HET LEVEN, IS DE ZIN IN HET LEVEN............

Dat is een ware roes: jezelf gewoon fantastisch voelen omdat je leeft. Je ervaart levensmoed, zelfvertrouwen, zelfrespect, openheid. Je voelt je energiek en levenslustig en je leven verloopt soepeler.

 
(Terug naar boven)

   

DE MENS IS GEMAAKT OM LANG TE LEVEN

Momenteel verslijten wij mensen ons lichaam in vijftig tot tachtig jaar. We lijken tevreden met hoe we nu leven. Maar het lichaam is ontworpen om oneindig veel langer mee te gaan. Oude Oosterse verslagen beweren dat de eerste keizers in China meer dan 10.000 jaar oud werden.  De Gele keizer leefde van 2698 tot 2598. Lao Tze die de Tao Te Tjing schreef werd 260 jaar. Methusalem (Genesis) werd 969 jaar. De oudste Europeaan in leven woont in Drenthe en is op 29 juni 114 jaar. De meeste 100+ wonen in Japan. De Russische arts/oncoloog Karach stelt dat mensen makkelijk 140-150 jaar oud kunnen worden. Waar of niet waar, het is bewezen dat mensen lang kunnen leven als ze sterk en actief blijven met een positief gemoed.

Als je het geluk hebt in goede gezondheid te verkeren en je je fantastisch voelt omdat je leeft, doet het er niet toe of je 2 of 92 bent. Het belangrijkste is hoe oud je je voelt, niet hoelang je leeft. Als je open in het leven staat, wordt het alleen maar steeds leuker, je wordt wijzer.  

JE LICHAAM WAARSCHUWT JE

Het lichaam is een ingenieus systeem, een harmonieus samenwerkend geheel. Het lichaam geeft ons talloze signalen wanneer iets niet in orde is. Het geeft aan wanneer we dorst hebben, het geeft aan wanneer we genoeg gegeten hebben. Vaak negeert de moderne mens deze signalen of verhelpen ze met tijdelijke lapmiddelen. Ook doen we erg ons best om te wennen aan lichaamsoneigen stoffen. We worden misselijk. We braken nadat we teveel alcohol hebben gedronken omdat het lichaam het vergif kwijt wil. Ik heb dat nooit gezien als het vergif dat naar buiten moest. Het overkwam me ook zelden, alleen in het prille begin. Rode bessenjenever, mijn God, of met sterke drank erbij. Zo liet ik de cola sinds mijn 14e moeiteloos staan  Zo sterk is de hersenspoeling! En pakte ik de draad van de tequilla's en wodka's na mijn dertigste op. Na twintig jaren en vele glazen verder begon mijn lichaam zich steeds duidelijker te verzetten. Tot die tijd had ik nergens last van. Triomfantelijk zoop ik menig man onder tafel. Ik was de gezellige 'losbol', de entertainer en danste er lustig op los. Mensen bleven plakken en de barkeeper maar grijnzen met z'n tap open. En wat leverde het tafereel mij op? Lang vond ik het een prachtig succes om voor een habbekrats compleet teut naar huis te gaan. Later kreeg ik natuurlijk de problemen die elke slobberaar vroeg of laat krijgt. De controle begon me steeds vaker te ontglippen en mijn neus werd steeds roder. En ik merkte intussen ook wel dat als ik niets deed, het eigenlijk helemaal niet zo gezellig was in de kroeg. Het is wel een feit dat ik vaak echt lekker heb gedanst. En dat doe ik nu nog steeds. Dat ben ik.

Achteraf was dat dus helemaal geen voordeel. Anderen leken geen last te hebben, dus moest ik iets niet helemaal goed doen. En langzamerhand raakte ik steeds vaker mijn herinnering kwijt. Ik verbaasde me elke keer weer dat ik op mijn automatische piloot veilig was thuisgekomen. Ik  viel als een blok in slaap om na twee/drie uur klaarwakker te zijn. En uiteindelijk kwam ook bij mij de kater om de hoek kijken. Ik voelde me gammel en sleepte me uit bed. Om nog maar te zwijgen van de keren dat ik met slappe benen in mijn eigen kots bleef liggen. Vergis je niet, ik ben gewoon een leuke spontane meid die actief in het leven staat en dat was toen ook zo. Wat is alcohol toch een gezellig tijdverdrijf, het ontspant en geeft me zelfvertrouwen en moed, het lost mijn zorgen op en maakt me gelukkig en blij.

Het is niet vreemd dat we ons moe en uitgeput voelen want het enige doel van ons lichaam is gezondheid bewerkstelligen en dus de vergiften afvoeren. Ons lichaam werkt keihard om de schade zoveel mogelijk te beperken. Dat kost energie, veel energie. 

Allen Carr: “Ik had nooit het enorme verschil begrepen tussen je niet ziek voelen en je zonder meer fantastisch voelen. In de jaren dat ik zwaar dronk en rookte, voelde ik me meestal niet ziek, maar ik was vergeten hoe het voelde om over te lopen van energie. Ik voelde mij op mijn 46ste een oude man en nu op mijn 66e voel ik me een jonge vent. Ik ben opgehouden mijn lichaam op een dagelijkse basis te vergiftigen. Het was als een ontsnapping uit een bedwelmende nachtmerrie, naar een wereld van zonneschijn, kleur, zelfvertrouwen, gezondheid en vrijheid.”

Een mensenlichaam is sterk want ook al vullen we ons met allerlei giftige stoffen, ze loopt nog steeds voor ons, deze prachtige machine. Trouw sleept zij zich voort, ondanks de slechte behandeling die wij haar geven en we gaan gewoon door met de mishandeling. Weet je waarom? Omdat het ons in de regel ontbreekt aan levenswil. Het leven lijkt zo zwaar. Als je bijvoorbeeld sigaretten  rookt of alcohol drinkt, getuigt dat van erg weinig levenslust. Het is een afgrijselijke lichamelijke marteling maar we hebben niet de moed op een snelle efficiënte manier een einde te maken aan ons leven. Althans ik niet, bedacht ik, toen ik ooit moederziel alleen bij een sloot stond, ver weg in een weiland. Dat was de eerste en laatste keer dat ik die gedachte had. Maar ik vond het wel een uitdaging om op het scherpst van het mes te lopen en te kijken hoe ver ik gaan kon zonder er van af te vallen. Wat een bezigheid!

Het hele bijzondere van het menselijk lichaam is dat zij zich zo snel herstelt als we ophouden het vergif toe te dienen  

Wat gebeurt er zodra we de laatste sigaret doven? Stoppen met roken heeft grote en onmiddellijke gezondheidsvoordelen voor mannen en vrouwen van alle leeftijden. Deze voordelen gelden voor iedereen met of zonder rook-gerelateerde ziekten. De psychische voordelen als zelfvertrouwen en levensvreugde zijn niet eens meegenomen. De navolgende informatie is van de American Cancer Society.  

Binnen 20 minuten na de laatste sigaret:   ●    Bloeddruk gaat terug naar normaal ●    Hartslag gaat terug naar normaal ●    Temperatuur van handen en voeten stijgt naar normaal Binnen 8 uur: ●    Koolmonoxideniveau zakt naar normaal ●    Zuurstofgehalte in het bloed stijgt Binnen 24 uur: ●    Kans op een hartaanval vermindert Binnen 48 uur: ●    Zenuwuiteinden beginnen weer met groeien ●    Smaak- en reukvermogen worden sterker Binnen 72 uur: ●    Bronchiën ontspannen zich waardoor het ademen makkelijker wordt. ●    De longcapaciteit vergroot zich Na twee weken tot drie maanden: ●    De bloedcirculatie verbetert en lopen wordt makkelijker ●    De longfunctie verbetert met wel 30 percent Na een tot negen maanden: ●    Kuchen, hoesten, sinusitis, moeheid en ademnood worden minder ●    Trilhaartjes hergroeien in de longen waardoor de longen beter schoon blijven en beter tegen infecties kunnen. ●    Het algemene energiepeil stijgt Na vijf jaar: ●    De kans om te sterven als gevolg van longkanker neemt af van 137 naar 72 op 100.000 (bijna gehalveerd). Na tien jaar: ●    De kans om te sterven als gevolg van longkanker daalt tot 12 per 100000 (bijna gelijk aan de die van niet-rokers) ●    De cellen in een voorstadium van kanker zijn vervangen ●    De kans op het krijgen van andere kankers (mond, keel, slokdarm, blaas, nier en pancreas) daalt ook.  
(Terug naar boven)

 

ABOUT DRUGS

Drugs vormen misschien nog het meest overtuigende bewijs van de relatie tussen lichaam en geest, precies omdat drugs zo sterk op de geest inwerken. Nochthans doen drugs niet anders dan meespelen met de biochemie van ons gevoel en dat geldt voor zowel legale als illegale drugs.

Wat zowel heroïne als chokolade tot potentiële drugs maakt, is dat ze een zo sterke geestelijke werking hebben dat ze tot verslaving leiden en dat overmatig gebruik tot ongezonde neveneffekten leidt. Het gebruik van heroïne geeft een dermate sterke productie van roesscheppende stoffen in het lichaam dat het lichaam de normale capaciteit om dergelijke stoffen te produceren drastisch terugschroeft.

Net zo goed, zij het uiteraard in veel mindere mate, leidt het overmatig gebruik van chokolade tot schadelijke neveneffekten, vooral door overbelasting van de lever. Overmatig gebruik remt de natuurlijke productie af van endorfinen, serotonine en andere stoffen die een gevoel van geluk en troost veroorzaken. En precies daarom ontstaat of bestendigt zich de verslaving aan chokolade.

De chokolade-, koffie-, vlees- en suikerverslaafden moeten als echte (soft)druggebruikers worden gezien. Ze staan net zo zwak tegenover hun afhankelijkheid als die 'echte' druggebruikers, zijn in wezen nog minder weerbaar omdat ze niet begrijpen wat er precies gebeurt en worden er gewoon ook mentaal en lichamelijk ziek van.  

DE HERSENSPOELING DAT HET MOEILIJK IS TE STOPPEN

Het vervelendste aan verslavingen is dat we er massaal van overtuigd zijn dat het moeilijk is om te stoppen. Je zult tot de ontdekking komen dat produkten die we moeten leren waarderen, altijd drugs en vergif zijn zoals nicotine, cafeïne en alcohol. Iets leren waarderen is slechts het opbouwen van immuniteit voor een walgelijk smakend vergif. Het zijn geen gewoonten, het is drugsverslaving. We hunkeren alleen naar drugs omdat we worden misleid te geloven dat ze werkelijk steun of genot verschaffen. Als het waanidee is weggenomen is ook het hunkeren weggenomen.  

Het is lekker om zorgeloos te drinken waar en hoeveel je wilt. Maar helaas die tijd gaat voorbij.

Een kenmerk van elke drug is dat je er steeds meer van wilt, nooit minder. Daarom kan het tussen de twee en zestig jaar duren, stelt Dr. Barnard (van de eerste harttransplantatie) voordat je het drinken niet meer onder controle hebt. Daarom drinkt ook 90% van de bevolking. Maar waarom zou je iets onder controle moeten houden als het juist goed voor je is, zoals iedereen beweert. Controle uitoefenen op wat dan ook, kost erg veel negatieve energie. Alleen al de weerkerende gedachte of je er nog één zult nemen of niet. Daar ben ik nu van af.  

“Waar je je tegen verzet, blijft. Waar je naar kijkt, verdwijnt. Oordeel niet over wat je hartstocht is. Merk het gewoonweg op en kijk of het je van pas komt, gegeven wie en wat je wenst te zijn. Passie is het vuur dat ons ertoe drijft uit te drukken wie wij werkelijk zijn. Passie is de liefde te handelen. Handelen is het zijn dat wordt ervaren. Maar wat wordt er vaak geschapen als deel van het handelen? Verwachting. Het is de grootste bron van ongelukkig zijn van de mens.”
(citaat uit een Ongewoon gesprek met God)  

Het schizofrene effect van elke verslaving is dat een deel van je hersenen zegt: 'Ik moet een borrel hebben (of chocola of een sigaret etc)” en een ander deel van je hersenen zegt: “Maar je moet niet te veel nemen!”  Neem alcohol. Van elk volgend glas krijg je steeds meer dorst omdat alcohol je direct uitdroogt. Je angst om te veel te drinken neemt af want alcohol bedwelmt je en verdooft je zintuigen waardoor belemmeringen wegvallen. De perioden van onthouding lijken altijd zo lang en ellendig en het moment dat we een paar glaasjes drinken zo belachelijk kort. Daar wordt je hartstikke gek van. Je hebt héél veel wilskracht nodig om niet in de verleiding te komen. En je benijdt je vrienden. Op alle gebieden van het leven ben je zeer wilskrachtig, doelbewust en succesvol maar hierin faal je keer op keer. Ik had echt het gevoel dat ik me iets ontzegde, dat mijn leven niet meer zo leuk was. Sommigen beginnen er niet eens aan. Dus hanteer je uitvluchten en excuses zoals alle drugsverslaafden doen. Zo lijk je minder dom. Dat liegen is niet zo moeilijk want je herhaalt gewoon de overtuigingen waarmee je vanaf je geboorte bent gehersenspoeld (het is lekker, ik heb het onder controle, ik heb het verdiend etc).  

HET GOEDE NIEUWS

Het goede nieuws is dat je niets hoeft op te offeren. Haal de illusies weg en je zult merken dat je blij bent dat je niet meer hoéft te gebruiken. De opluchting die je dan ervaart is heerlijk. De makkelijke weg: easyway. Je zult je mentaal en fysiek sterk voelen en je zelfvertrouwen zal zoveel groter zijn. Elk mens beschikt over voorstellingsvermogen: Gebruik het en zie jezelf als een vrij mens, compleet en totaal onafhankelijk!  

TIPJES:

Drink 's morgens een kopje citroenthee, dit helpt de lever je systeem ontgiften en geeft je extra energie. Om de smaak zachter te maken kan je een lepel honing toevoegen.

Bij stevig alcohol gebruik moet je, als je je lichaam toch enigszins wilt ontzien, minimaal nog vier liter water drinken op een dag. Je doet daar je nieren en lever veel plezier mee.

Ook pleegt alcohol een zware aanslag op je vitaminen, met name Thiamine heb je dan dringend nodig (vrij verkrijgbaar bij de apotheek voor een euro).

(Terug naar boven)

  Binnen het denken in deze moderne maatschappij over lichaam en geest, worden deze in algemene zin strikt gescheiden gehouden. Pogingen om via het lichaam de geest te beïnvloeden worden algemeen misprijzend als drugsgebruik in de illegaliteit geduwd, met uitzondering dan van een paar "drugs" die al lang tot onze kultuur behoren, zoals alcohol, caffeïne of nicotine - en met uitzondering van de kalmeermiddelen en antidepressiva die onder de bevoegdheid van een arts worden voorgeschreven.

Het erkennen van een veel diepgaander relatie tussen lichaam en geest is tot voor kort een sterk taboe gebleven. Het laatste decennium zijn evenwel meer en meer duidelijke relaties tussen ons denken, ons voelen en ons lichaam in wetenschappelijk onderzoek bewezen. Dit niet in het minst bij de ontwikkeling van kalmeermiddelen en antidepressiva.

Deze nieuwe wetenschappelijke visie op de relatie tussen lichaam en geest is evenwel nog nauwelijks in het maatschappelijk denken doorgedrongen en vele wetenschappers fronsen nog steeds de wenkbrauwen wanneer het aan de orde komt. Dit niet in het minst wanneer het onderwerp van discussie de relatie tussen voeding en geest betreft.

Op volgende pagina's wordt de relatie tussen lichaam en geest beknopt uiteengezet - het loont ze min of meer in volgorde te lezen :
1. De werking van de hersenen
2. De electro-biochemie van het gevoel

A. Overzicht van de informatiemoleculen, zoals serotonine, dopamine, adrenaline,...
B. De werking van de zintuigen

Muziek, geluid en lawaai
Kleuren, Feng Shui en gevelreklame
Aromatherapie, geur en stank
Sensualiteit, massage en sport
Smaak, voeding en tandpasta

C. De werking van legale en illegale drugs Alcohol Marihuana, cannabis, wiet, hash Prozac, LSD & Extacy Opium, heroine, morfine en methadon Cocaïne, cafeine en taurine Roken, nicotine en andere kalmeermiddelen Smartdrugs en ecodrugs D. Ademen, warmte, energie en andere invloedsfactoren 3. Is al ons denken dan alleen maar biochemie ? 4. Positief denken en voelen in patronen Zie verder ook het aparte hoofdstuk Voeding en geest.  
(Terug naar boven)

 

EIGENAARDIGE FEITEN - over hersenspoeling gesproken

  Dat we van ons gebruik ziek kunnen worden weten we allemaal allang. Dat nicotine een zeer verslavende stof is, zal iedere roker beamen. De verslaving begint al na het roken van een paar sigaretten. MAAR WEET JE DIT AL:   Jaarlijks sterven wereldwijd vier miljoen mensen door het roken. Om dit verlies goed te maken moet de tabaksindustrie per dag 3000 nieuwe rokers scheppen!   We worden in de maling genomen en jij mag raden door wie. Dat er nicotine en teer inzitten, wisten we al lang. 'Teer' is eigenlijk nog een betrekkelijk neutrale aanduiding voor een verzameling stoffen waarin zich ondermeer veertig kankerverwekkende stoffen, waaronder ook de resten van bestrijdingsmiddelen, bevinden. Nu zitten bestrijdingsmiddelen ook in het moderne voedsel waarvan we minstens twee kilo per jaar binnenkrijgen, maar dat even terzijde. In sigaretten zitten nog heel veel meer stoffen!!! Sigarettenfabrikanten gebruiken honderden verschillende chemische toevoegingen EN DE WET STAAT TOE dat deze ondernemingen hun ingrediëntenlijsten NIET OPENBAAR HOEVEN TE MAKEN! Etikettering schijnt niet nodig te zijn. Philip Morris meent dat overheden in staat moeten zijn om het gebruik van ingrediënten in sigaretten te controleren, zoals ook gebeurt bij andere consumentenproducten, met inachtneming van dezelfde vertrouwelijke omgang met bedrijfsgeheimen. Met de 'roken veroorzaakt' teksten op de pakjes gaan de fabrikanten totaal vrijuit bij aanklachten van slachtoffers. Voor de roker is deze voorlichting compleet onzinnig want alle rokers kenden de risico's allang. Het werkt voor de meeste rokers juist averechts. Steun bij deze slechte tijding, snap je. Een reden te meer om er snel één op te steken, want stoppen is zo moeilijk! Mijn laatste strohalm, denk je, mijn enige troost. Terug naar de ingrediënten. Sommige ingrediënten zijn zo giftig dat het bij wet verboden is ze op een vuilstortplaats te dumpen. Per stuk bevatten een pijp en een sigaar trouwens veel meer schadelijke stoffen dan enkele sigaretten samen. Die gracieus opkringelende rook, schrik niet, het is onvoorstelbaar, bevat: aceton – wordt gebruikt als nagellakremover en lijmoplosser ammoniak – in gebruik als schoonmaakmiddel arsenicum – een van de sterkste vergiften benzeen – oplosmiddel, zeer kankerverwekkend cadmium – een giftig zwaar metaal koolmonoxide – een dodelijk en gevaarlijk (want reukloos) gas cyaanverbindingen: de bekendste is het uiterst giftige cyaankali waterstofcyanide – strijdgas uit de Eerste Wereldoorlog, ook gebruikt in gaskamers polonium – radioactief zwaar metaal dat door de tabaksplant wordt opgeslagen   599 Ingrediënten die gevonden zijn in sigaretten vind je hier (Klik op de knop "Vorige" van uw browser om hier weer terug te keren)   EN BIJ DEZE EFFECTEN STAAN WE GEWOONLIJK NIET STIL Voor sommige mensen is het krijgen van rimpels een belangrijker reden om te stoppen met roken dan de meer dodelijke gevolgen. Roken leidt, net als te veel zonlicht, tot vermindering van de elasticiteit van de huid. 'Smokersface' is in 1985 gelanceerd door Dr. Douglas Moald die door onderzoek vaststelde dat ongeveer de helft van de rokers er veel ouder uitzagen dan ze in werkelijkheid zijn. Kanker van de mond, lippen, penis en vulva komen vaker voor bij rokers dan bij niet rokers. Het roken van meer dan 10 sigaretten per dag verdubbelt het risico van de man op peniskanker. Chirurgen merkten op dat patiënten die rookten grotere littekens overhielden en dat er vaker complicaties waren bij facelifts. Hoe langer en hoe meer de patiënt gerookt had, hoe groter de kans was op een negatief effect op de genezing. Naast het "rokersgezicht" kennen we ook de rokerstong en het rokersverhemelte. De teer en de hitte van de rook kunnen kleine rode puistjes in de mond van rokers veroorzaken, die weer kunnen leiden tot een zwelling van de speekselklieren. Aften (wondjes in de mond) komen bij rokers zes keer zo vaak voor als bij niet-rokers. Krijg ik nog een zoen van je? Roken vermindert het zuurstofpeil in het bloed, het kan leiden tot verstopte adertjes en bloedvaten en een mindere doorbloeding van vingers, tenen, hersenen en eh... andere extremiteiten. Mannen die gestopt zijn met roken hebben meestal grotere, stevigere en langdurigere erecties dan toen ze nog rookten. Geniet er maar van.  
(Terug naar boven)

        Een nieuwe spannende toekomst tegemoet?
terug naar de homepage

Met enorme dank aan onze inspiratiebronnen: Bomi-1 voor de compacte, begrijpelijke theoretische uitleg Http://www.bomi-1-gezondheid.com Helderheid en inzicht in drugsproblematiek en hoe je uit de valkuil kunt ontsnappen: Allen Carr – Nooit meer een kater http://www.allencarr.nl/roken/index2.html www.allencarrseasyway.com Deepak Chopra – Vrij van verslaving – een spirituele benadering http://www.chopra.com Hua Ching Ni – het Tau, een gids voor zelfontwikkeling in het dagelijks leven http://www.taostudies.com/master.html Neale Donald Walsch - Nieuw gesprek met God www.gesprekmetgod.nl/toepassen/vragen/vragen.htm zie bij 03/12/03 http://www.cwg.org NSSMR (nederland support stop met roken) Kijk vooral ook bij de zeer interessante FAQ's.
http://www.nssmr.nl/ Van de andere kant bekeken: http://www.philipmorrisinternational.com/pages/nld/smoking/Cig_ingredients.asp (Terug naar boven)