WAAROM DRINKEN WE?

Voor onze gezondheid, onze levenskracht, onze energie, onze weerstand tegen ziekten, kortom voor ons welzijn, ons goed voelen.

Water is niet nodig om te leven, water is leven.

Dit citaat van Antoine de Saint-Exupéry is een mooie woordspeling en een perfecte illustratie van een waarheid die we dikwijls vergeten….

Een volwassen mens kan 30 dagen zonder voeding overleven.
Zonder water ben je na 3 dagen dood.

WATER is goed voor ongeveer 60% van het gewicht van een volwassene, 70% van het gewicht van een zuigeling en 94% van het gewicht van een foetus van vijf maanden oud. Iemand die 80 kilo weegt, bevat minstens 56 liter water.

WATER is nodig voor het functioneren van biochemische processen in ons lichaam. Onze vochthuishouding heeft invloed op onze fysieke en mentale mogelijkheden.

Het watergehalte van de verschillende lichaamsorganen  (E. W. Askew).

Weefsel

Water (%)

Vetweefsel

10

Skelet

22

Lever

68

Huid

72

Darmen

74

Hersenen

75

Spieren

76 (*)

Milt

76

Longen

79

Hart

79

Nieren

83

Bloed

83

(*) Meer gespierde personen bevatten meer water per eenheid lichaamsgewicht dan hun collega’s niet-sporters omdat spierweefsel ongeveer 3 x meer water bevat dan vetweefsel.

Deze cijfers zeggen alles: water is enorm belangrijk voor ons lichaam. Water speelt een belangrijke rol bij de bescherming, het onderhoud en de bouw van ons lichaam.


(Terug naar de homepage)

TWEE LITER WATER PER DAG, WAAROM?

Gelukkig neemt een volwassene ongeveer 2,5 liter water op, elke dag opnieuw. 1,5 liter wordt gedronken, 1 liter zit in onze voeding. Vooral in vers fruit en ongekookte groenten. Sla bijvoorbeeld bevat 98% water.

Dankzij dat water kunnen we de afvalstoffen uit ons lichaam verwijderen, de lichaamswarmte (door transpiratie) regelen en vitaminen, voedingsstoffen en alle andere mineralen in ons lichaam transporteren.

Voor iedereen geldt: eet veel verse groenten en fruit eten en drink ruim voldoende water.

De waterbehoefte

De waterbehoefte is weergegeven per kilogram lichaamsgewicht. De aangegeven hoeveelheid is van toepassing op een gezond persoon in normale omstandigheden met een normale hoeveelheid energie en proteïnen en variëren afhankelijk van diverse factoren, zoals de lichamelijke conditie, de hoeveelheid energie, de kwaliteit van de voeding en de leefomstandigheden.

Zuigelingen110 ml/kg
Kinderen tot 10 jaar40 ml/kg
Adolescenten40 ml/kg
Volwassenen (bij 22°C)22 ml/kg
Volwassenen (bij 37,9°C)38 ml/kg
Personen ouder dan 65 jaar    25 ml/kg

Het wordt aanbevolen meer te drinken dan de vereiste hoeveelheid water. Zo kan het lichaam zich ten volle ontwikkelen en optimaal funktioneren.

Factoren die de aanbevolen waterbehoefte verhogen

●    sporten
●    hoge temperaturen
●    een lage vochtigheidsgraad
●    grote hoogten
●    een vezelrijke voeding
●    een verhoogd vochtverlies (bv. ten gevolge van cafeïne- en alcoholgebruik)
●    zwangerschap en bij borstvoeding
●    bij medicijngebruik
●    bij stress

WAT DOET WATER IN ONS LICHAAM?

De waterbalans

Waterbalans van een volwassen persoon in normale omstandigheden:

opname van water per dag in mililitersafvoer van waterper dag in mililiters
uit dranken:1000 à 1500   via urine:1000 à 1500
uit vast voedsel:700 à 1000 via de ontlasting:100 à   200
metabolisch water
(ontstaat bij de vertering
van koolhydraten, eiwitten en vetten):
300 à   500 (via de adem): 300 a 500
verdamping via huidopp.  600 à   800
TOTAAL:2000 à 3000TOTAAL : 2000 à 3000

De opname van water wordt vooral geregeld door het dorstgevoel, de afvoer vooral door de nieren. Onder normale omstandigheden is de waterbalans in evenwicht. Dit is niet toevallig maar het resultaat van een perfecte regeling. Met het ouder worden vermindert het dorstgevoel. Senioren moeten daarom bijzonder alert zijn voor wat hun vochtinname betreft.

WATER, levensnoodzakelijk

En dan krijgen we dorst …

Water is de ideale dorstlesser: het bevat geen vet, geen cholesterol en geen calorieën. Regelmatig water drinken onderdrukt bovendien het hongergevoel. Een ideale slankhouder dus.

DE TIEN GEBODEN VAN DE GOEDE WATERDRINKER

(Terug naar de homepage)

DE KUNST VAN HET DRINKEN

Een glas water drinken is een gewone, alledaagse handeling. Maar toch behoeft water drinken nog wat verdere uitleg. We geven u enkele tips om nog gezonder te werk te gaan.

Regel 1 : Drink regelmatig Het is beter kleine hoeveelheden water te drinken op regelmatige tijdstippen verspreid over de dag, dan drie grote glazen naar binnen te gieten. Water verdwijnt snel richting maag en dunne darm, waar de wanden zorgen voor de bloedwisseling. Dit proces voltrekt zich relatief traag. Het heeft dus geen zin om veel water ineens te drinken. Kleine slokjes vermijden filevorming in het lichaam.

Regel 2 : De juiste temperatuur Te koud water drinken in een warme omgeving of na een fysieke inspanning is vragen om moeilijkheden. Lekker fris water, akkoord, maar het mag niet ijskoud zijn. Gebruik in geen geval ijs. 's Morgens beginnen met lauw water is perfect voor de stoelgang. Denk bij alle drank aan je lichaamstemperatuur. Een ijskoude 'plas' schept verwarring in het lichaam. Bij heet weer is het qua dorst handig de mond te spoelen met fris water.

Bronwater à la carte

Het drinken van mineraalwater wordt steeds populairder. Vanaf 1980 tot 2002 verdrievoudigde de jaarlijkse consumptie tot ongeveer zestien liter per Nederlander. Koplopers in Europa zijn de Italianen, Belgen en Duitsers met een jaarlijks gebruik van 93 - 133 liter mineraalwater per persoon.

Bronwater is hot stuff in Italië. Deze natuurdrank lijkt binnen no-time de allernieuwste trend te worden. Zo heeft Rome haar eerste bronwaterbar: een lokaal waar 40 verschillende soorten bronwater worden geserveerd. De acqua-store, gevestigd aan het Stazione Termini in Rome, trekt dagelijks 1200 bezoekers, die op zoek zijn naar de zuiverste bronwaters, al dan niet met therapeutische werkingen. Sterrenhotels geven de obers uitleg over welke watersoort het meest geschikt is bij een bepaald gerecht.

Aqua à-la-carte wordt steeds populairder. Een goede bronwaterlijst is daarom een must voor ieder respectabel restaurant; met alleen een keuze uit koolzuurhoudend water of natuurlijk bronwater kan niet meer worden volstaan.

'Wil je de ene watersoort van de ander kunnen onderscheiden, dan is een goede smaak onontbeerlijk', zegt Giuseppe Dadà, directeur van het bronwater-informatie bedrijf Italaquae. 'De zachte, enigszins zoete smaak van het merk Ferrarelle gaat bijvoorbeeld heel goed samen met mozzarella en vis. San Pellegrino, dat iets meer koolzuur bevat, is uitermate geschikt voor bij rode sauzen, pizza en vlees. Levissima en San Bernardo zijn wat zuurder van smaak en kunnen het best los worden gedronken.' Topmerken in buitenlandse bronwaters zijn volgens Dadà: Wattwiller (Franse Elzas), Ramlosa (Zweeds), Ty Nant (Wales - Engeland) en Glen Eagles (Schots). Daarnaast zijn er de exotische en zeldzame Hawaiian Spring of Fiji Waters, en Iceberg Water, puur smeltwater van 12.000 jaar oude ijsbergen in Canada.

Bronwater is absoluut niet meer iets dat alleen de happy few drinken", vertelt Lot Henneman van de Waterwinkel in Amsterdam. Die winkel is als enige in Nederland volledig gespecialiseerd in de verkoop van mineraal- en bronwater en heeft zo´n zestig verschillende merken in het assortiment. "Deze winkel bestaat al tien jaar en we merken dat meer en meer mensen ons weten te vinden."

WATER EN WATER

Het ene water is het andere niet. De oorsprong en de samenstelling bepalen de smaak en de wetenschappelijke en wettelijke classificatie.

We onderscheiden drie verschillende categorieën drinkwater:
  Leidingwater, bronwater en mineraalwater

Overzicht drinkwaterwinning in Nederland:

Ligging van Nederlandse mineraal- en bronwaterwinlocaties © TNO-NITG

Leidingwater

Elk huis heeft zijn waterkraan. Hoe gaat dat allemaal en wat is dit voor water?   Leidingwater, doorgaans kraanwater genoemd, wordt na behandeling via een netwerk van leidingen verdeeld. In totaal is er in 2002 1301 miljoen m3 liter water gewonnen. Het Nederlandse leidingnet bestaat uit 109.366 kilometer transport- en hoofdleidingen; voldoende om 2,8 keer langs de evenaar te leggen. Leidingwater is gemiddeld vijfhonderd keer goedkoper dan mineraalwater.

Gemiddeld huishoudelijk waterverbruik in 2001:

 

verbruik per keer in liters

gebruiks-frequentie*

penetratie-graad

verbruik (liter per persoon per dag)

aandeel in totaal

Bad

107,9

0,07

49%

3,7

3%

Douche

60,6

0,70

99%

42,0

33%

Wastafel

4,0

1,30

100%

5,2

4%

Toiletspoeling

5,8

5,99

100%

34,8

27%

Kleren wassen, hand

36,0

0,05

100%

1,8

1%

Kleren wassen, machine

80,0

0,29

99%

22,8

19%

Afwassen, hand

8,0

0,45

100%

3,6

3%

Afwassen, machine

20,0

0,24

51%

2,4

2%

Voedselbereiding

     

1,6

1%

Koffie, thee en water drinken

     

1.5

1%

Overig

     

6.7

5%

Totaal

     

126,2

100%

*per persoon, per dag. Bron:VEWIN - vereniging van Waterbedrijven in Nederland

(Terug naar de homepage)

In Nederland zijn grond- en oppervlaktewater de bronnen (leveranciers) van ons drinkwater. Ongeveer 60% van de totale afgeleverde hoeveelheid drinkwater is afkomstig uit grondwater en ongeveer 40% wordt direct of indirect aangeleverd door oppervlaktewater, zoals bijvoorbeeld de Rijn en de Maas. Na de winning wordt het water gezuiverd door het waterbedrijf. Het gaat vervolgens via het leidingnet naar de consument. En daar komt dan uiteindelijk het water als drinkwater uit de kraan.

HET WATERWINNINGSPROCES - Zuivering oppervlaktewater Bestrijdingsmiddelen, lozingen van (chemisch) afval, rioolwater en calamiteiten hebben een negatieve invloed op de kwaliteit van het oppervlaktewater in de Rijn en de Maas. Deze drinkwatergrondstof bevat dan ook aanmerkelijk meer verontreinigde stoffen dan grondwater. Juist daardoor is de zuivering van oppervlaktewater een stuk lastiger.  Bovendien vergt de verwijdering van bacteriën en virussen extra zuivering. Daarom wordt een zogenaamde ‘voorzuivering’ toegepast. Die bestaat uit bodempassage of uit natuurlijke reiniging in spaarbekkens. In tachtig procent van het Nederlandse drinkwater zit helemaal geen chloor. Sommige waterleidingbedrijven gebruiken nog wel chloor bij de zuivering van oppervlaktewater, maar alleen in zeer kleine hoeveelheden.

Oppervlaktewater is op twee manieren te zuiveren. Infiltratiemethoden of het gebruik van spaarbekkens.

Infiltratiemethoden Bij de methode van duininfiltratie wordt het oppervlaktewater, nadat het al vergaand is voorgezuiverd, de duinen ingelaten waar het in de bodem kan trekken. Het duinzand werkt als een enorm filter dat alle onzuiverheden opvangt: zo verbetert de bacteriologische betrouwbaarheid van het water aanzienlijk. Als het zandfilter zijn zuiverende werk heeft gedaan, wordt het water weer opgepompt en naar het waterleidingbedrijf geleid. Hier volgt nog een uitgebreide, laatste zuivering. Steeds vaker gebruiken waterbedrijven de methode van kunstmatige diepte-infiltratie. Voorgezuiverd rivierwater wordt direct diep in de duinbodem gebracht. Bij oevergrondwaterwinning pompen we rivierwater op dat al enige tijd door de oevers is gesijpeld. Zo ontstaat een kwalitatief goede grondstof voor de produktie van drinkwater.

Spaarbekkens Dit is de methode waarbij het water wordt opgeslagen in spaarbekkens, waar het door zijn lange verblijftijd een natuurlijke zuivering kan ondergaan. Na een half jaar gaat de zo voorgezuiverde grondstof naar het waterbedrijf voor een uitgebreide zuivering. Hier wordt het opgepompte water gemengd met een chemicaliënmix van vlokhulpmiddel, natronloog en ijzerzout, die de ergste verontreiniging verwijdert. In een volgende fase, nadat het slib is bezonken, volgt de behandeling met ozon en een eventuele tweede dosering met ijzerzouten. Via een dubbellaagsfilter wordt het water naar de actieve koolfilters gepompt. Deze zorgen voor het opslorpen van organische verbindingen: zo verdwijnen bestrijdingsmiddelen en natuurlijke humuszuren als de spreekwoordelijke sneeuw voor de zon. De na-desinfectie is de laatste stap in het zuiveringsproces.

Bronwater

Bronwater mag alleen bronwater genoemd worden als het zonder verdere behandeling drinkbaar is. Het is van oorsprong ondergronds, is microbiologisch gezond en wordt beschermd tegen de risico's van vervuiling. Het is in zijn natuurlijke staat bestemd voor consumptie door de mens. Het water hoeft, in tegenstelling tot mineraalwater, niet aan de bron te worden gebotteld. Het mag bijvoorbeeld per tankwagen worden vervoerd naar een bottelarij.

Bronwater is afkomstig uit de ondergrond en kan worden aangesloten op het waterdistributienet of worden gebotteld. Het bottelen vindt - in tegenstelling tot mineraalwater - niet direct plaats aan de bron. Tijdens het bottelen, wordt soms koolzuurgas toegevoegd om het water bruisend te maken. In Nederland komt steeds minder bronwater voor door een dalend grondwaterpeil.

De samenstelling van bronwater is het resultaat van ondergrondse filtratie. De concentratie van opgeloste chemische elementen kan binnen bepaalde grenzen variëren en door regenval beïnvloed worden. Ook de temperatuur van de bron kan wisselen: warmer in de zomer, kouder in de winter.

De kwaliteit van bronwater wordt bepaald door de geologische ligging van het ondergrondse waterbekken, de ondergrondse weg die het water heeft afgelegd en de kwaliteit van de bodem en de rotsen.

Omdat bronwater door de geringe winningsdiepte gevoelig is voor verontreiniging wordt het op de winningplaats altijd gecontroleerd om een goede bacteriologische kwaliteit te waarborgen.

Mineraalwater

De samenstelling van mineraalwater hangt sterk af van het gesteente waar het doorheen stroomt. Kalksteen levert een andere waterkwaliteit dan een zandondergrond of gesteenten van vulkanische oorsprong. Net als veel gewoon leidingwater komt het meeste mineraalwater in Nederland uit diepere grondwater doorlatende lagen. Soms liggen deze zelfs vlakbij de waterwinputten van drinkwatermaatschappijen. Meestal komt het Nederlandse mineraalwater uit Pleistocene rivierafzettingen van 2,5 miljoen tot 10.000 jaar geleden of zoals in Limburg uit de Krijt-afzettingen van 144 tot 65 miljoen jaar geleden.

Onderscheid tussen verschillende soorten mineraalwater maken we meestal op basis van de hoeveelheid opgeloste stoffen, het chloridegehalte en de waterhardheid. Daardoor lijken het Nederlandse leidingwater en het gemiddelde Belgische en Nederlandse mineraalwater sterk op elkaar.

Zijn fysio-chemische samenstelling kan variëren maar deze moet wel binnen de limieten van de M.T.C.* van drinkbaarheid blijven. * Maximum Toegelaten Concentratie

Mineraalwater onderscheidt zich van gewoon kraanwater door de natuurlijke zuiverheid. Mineraalwater wordt gekarakteriseerd door de hoeveelheid mineralen, sporenelementen en andere bestanddelen, en soms ook door bepaalde therapeutische eigenschappen. Mineraalwater is dus op en top een natuurlijk produkt, afkomstig uit een watergrondlaag ver weg van alle menselijke activiteit en andere storende factoren.

Natuurlijk mineraalwater ondergaat geen enkele behandeling, behalve de verwijdering van oplosbare elementen en soms de toevoeging van koolzuurgas. Het water wordt aan de klant verkocht met behoud van alle kwaliteiten van de ondergrondse waterlaag.

Het waterbekken van Spa vinden we terug op de Venen, een hoogvlakte van 600m. Het moerassige gebied is een perfecte biotoop voor natuurlijk mineraalwater. Dit ongeschonden en zorgvuldig beschermde heiligdom bestaat uit ongerepte natuur, heidevelden en venen.

Mineraalwater is natuurzuiver en onbewerkt water dat uit een natuurlijke bron komt. Het water is in de bron gekomen na jaren van langzaam sijpelen door klei-, zand-, steen- en andere aardlagen.

Stabiele minerale samenstelling De diepte waarop mineraalwater voorkomt zorgt voor een stabiele minerale samenstelling. Bepalend voor deze samenstelling is het contact met de rotsen tijdens de ondergrondse loop van het water. Afhankelijk van de samenstelling van de bodem heeft het water stoffen opgenomen zoals magnesium, calcium, kalium, natrium, bicarbonaten, chloriden en oligo-elementen (ijzer, zink, koper, etc.).

Om de natuurzuiverheid van mineraalwater te garanderen moet het vanuit de bron direct en rechtstreeks in de fles worden gebotteld. Zo wordt het risico van verontreiniging zo klein mogelijk gehouden. Dagelijks wordt de samenstelling van het water gecontroleerd in laboratoria van de bedrijven en periodiek ook door de overheid.

Om de kwaliteit te kunnen garanderen, is iedere bron omgeven door een beschermingsgordel, waarbinnen alle menselijke activiteiten worden gecontroleerd. Hoe beter de natuurlijke bekken tegen oppervlaktevervuiling beschermd is, hoe stabieler de samenstelling, de temperatuur en de kwaliteit van het water zullen zijn.

De hoeveelheid en de samenstelling van de minerale zouten bepalen de smaak en de diëtische kwaliteiten van het water. Deze zogenaamde ‘droogrest’ is eenvoudig te meten door al het water te laten verdampen. Wat overblijft is droogrest.

Het water wordt aan de klant verkocht met behoud van alle kwaliteiten van de ondergrondse waterlaag.

commissie frisdranken en waters: overzicht bron- en mineraalwaterverbruik in europa

Opmerkingen geldend bij mineraal- en bronwater

De hoeveelheid anorganische of ongebonden mineralen die dit water kan bevatten zijn voor ons lichaam voor 99% niet opneembaar, omdat ze te groot zijn voor onze cellen. Ze kunnen in het intercellulair vocht tussen de cellen terechtkomen en water uit de cellen onttrekken, waardoor deze uitdrogen. Planten kunnen deze anorganische mineralen uit de aarde wel opnemen en zetten ze om in organische mineralen. Deze organische mineralen die dus aanwezig zijn in groente, fruit, zaden en noten zijn voor ons wel opneembaar, ze zijn zelfs van vitaal belang voor een goede gezondheid.

De versheid kan een nadeel zijn (het zit vaak al maanden in een plastic fles). Bovendien kunnen er tijdens het bottelen giftige oplosmiddelen in terechtkomen, bijvoorbeeld methyl- of isopropyl alcohol, die gebruikt worden om de leidingen van het bottelapparaat mee te reinigen en te desinfecteren. Deze oplosmiddelen zijn carcinogenen.

WATER IS SPORTIEF

Zonder transpiratie zou de lichaamstemperatuur van een marathonloper in minder dan een kwartier tijd maar liefst 42°C bedragen! Alle atleten kunnen dit bevestigen: 2 à 4% lichaamsvocht verliezen, betekent 20 à 40% fysieke krachten verliezen! Wetenschappers en topsporters zijn het erover eens: de sporter moet drinken, voor, tijdens en na de inspanning!

Los van elke sportactiviteit heeft een mens circa 2,5 liter per dag nodig. Ongeveer 1,5 liter drinken we, de rest eten we. Bij een intense fysieke activiteit kunnen we 2 tot 3 liter water per uur verliezen. De dagelijkse behoefte aan vocht is dubbel of zelfs drie maal zo hoog.

Sporters hebben het meest baat bij zuiver water. Het lichaam van de sporter eist vooral water. De specialisten geven duidelijk voorrang aan zuiver water, het enige dat we onbeperkt mogen drinken.

WATER EN DE GROEI VAN HET KIND

Water is een fundamenteel element in het groeiproces, om nieuwe materie te produceren. Kinderen tussen 6 en 12 jaar, net voor de puberteit, krijgen een groeipiek. Zo zal hun bloedvolume proportioneel toenemen. Al deze veranderingen in het lichaam vragen een evenwichtige voeding en vooral voldoende kwaliteitswater. Water speelt een belangrijke rol bij de bescherming, het onderhoud en de bouw van ons lichaam. Het zorgt ervoor dat de vochtbalans in het lichaam in evenwicht is en dat de aanvoer van elementaire voedingsstoffen en de afvoer van schadelijke stoffen uit ons lichaam soepel verloopt. Vooral jonge kinderen in de groei moeten voldoende water drinken en zijn gevoelig voor de kwaliteit van het water. Bij koorts, diarree, overgeven of extreme hitte hebben jonge kinderen extra water nodig.  De aanbevolen hoeveelheid water is gelijk voor meisjes en jongens. Bij andere voedingsstoffen is dit niet het geval. De gemiddelde aanbevolen hoeveelheid water bij kinderen ligt hoger dan bij volwassenen. Dit geldt tot de leeftijd van 18 jaar (einde van de groei). Onderzoek wijst uit dat jongeren over het algemeen te weinig water drinken. Jongeren drinken graag en veel zoete (fris)dranken. Vruchtensappen en frisdranken betekenen weliswaar een aanvulling van vocht maar kunnen nooit de vereiste hoeveelheid water vervangen. Suiker leidt tot een overdosis sacharose en energie, die bij jongeren toch al ruimschoots aanwezig zijn.  Stimuleer jongeren water te drinken.

Water en concentratie

Jonge kinderen moeten zich goed kunnen concentreren op school. Een goede vochtbalans verbetert het concentratievermogen en gaat vermoeidheid tegen. Regelmatig drinken tijdens de gehele dag is een pluspunt. In veel limonades zit veel te veel suiker waar het lichaam niets aan heeft. Kwaliteitswater met weinig zout vermijdt overbelasting van het lichaam.

Concentratie is ook voor volwassenen belangrijk. De hersenen bestaan voor 75% uit water. Een beetje koffie mag dan verkwikkend zijn maar te veel koffie verslapt de concentratie, en hetzelfde is te zeggen van frisdrank en kost energie. Bovendien droogt koffie uit net als alcohol. Alcohol tast de efficiënte werking van alle lichaamssystemen aan. Dus ook daags na de borrel zal je concentratievermogen duidelijk minder zijn. Omdat 90% van de bevolking alcohol drinkt lijkt het normaal maar het is niet natuurlijk. Een bak koffie kan het best worden gevolgd door een glas water en dat geldt ook voor alcohol. De hersenen hebben water nodig. Als je royaal water drinkt, functioneer je het best.

Water en slaap

Soms vergeten we dat het lichaam blijft functioneren, ook tijdens onze slaap. Dit is vooral bij kinderen van belang. De nieren en de spijsvertering maken 's nachts afvalstoffen. Deze concentratie zal minder sterk zijn als het kind 's avonds en 's morgens bij het ontwaken zoutarm water drinkt. Het gebeurt niet zelden dat kinderen met een lege maag naar school vertrekken, zelfs zonder iets te drinken. Laag gemineraliseerd water op kamertemperatuur is voor de maag de perfecte start van de dag en stimuleert de eetlust.

En wat voor de kinderen geldt, geldt ook voor alle grote mensen. Ook al omdat we in onze slaap vocht verliezen door transpiratie.

Water en fysieke inspanningen

Onderzoek toont aan dat kinderen van die leeftijd veel actiever zijn dan volwassenen. Ze zijn meer in beweging, ook zonder sport. Daardoor hebben ze ook meer water nodig, en vooral zoutarm water.

Bij fysieke inspanning, zware arbeid en sport stijgt de lichaamstemperatuur en heeft ook een volwassene extra watertoevoer nodig om af te koelen.    

WATER EN SENIOREN

Naarmate we ouder worden, verzwakken de mechanismen die de opname en het verlies aan water en zout in ons lichaam controleren. Ook het gevoel van dorst verandert. Hierdoor bestaat het gevaar dat we per dag steeds minder gaan drinken. De verstoring van de vochtbalans die hierdoor ontstaat, is schadelijk voor onze vitale functies en kan na verloop van tijd onomkeerbare letsels veroorzaken.

Senioren transpireren minder waardoor het risico van verwarming of verhitting van het lichaam toeneemt. In het bijzonder bij extreem hoge temperaturen of koortsaanvallen moet het waterverlies, onder meer via de ademhaling, snel worden gecompenseerd.

Regelmatig water drinken is daarom heel belangrijk om dit soort problemen te voorkomen.

GOED OM TE WETEN

Uit verschillende voedselconsumptiepeilingen blijkt dat een deel van de bevolking een lichte vorm van chronisch watertekort vertoont. Dit kan te wijten te zijn aan verschillende factoren: onvoldoende dorstgevoel, het niet lusten van water, een overmatig gebruik van diuretische dranken zoals koffie, thee en/of alcohol, frequent zware fysieke inspanningen, klimaatsomstandigheden, enz. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft bovendien aanwijzingen gevonden voor het feit dat onvoldoende drinken mogelijk het risico op nierstenen, kanker van de borst, de darm en de urinewegen en obesitas bij kinderen en adolescenten kan verhogen en de algemene gezondheidstoestand van ouderlingen kan hypothekeren (Susan M. Kleiner).

Goed om te weten

Met dank aan Spa Mineraalwater  

Voor meer informatie over water zoals 'baby’s en water' of 'water en diëten':
http://www.spa.nl
http://spawaterinfocentrum.nl/sitemap.jsp

Een druppel droppige watersite, leuk en informatief
http://www.student.kuleuven.ac.be/~m9918175/watersoorten.htm

Voor stijlvol drinken,  het proeven en drinken van waters in Italie (en je hoeft het niet uit te spuwen en je kunt er eindeloos onbekommerd en schizofrenieloos van genieten)
www.trendystyle.net/lifestyle/trends/bronwater.html

Natuurinformatie.nl biedt biologische en geologische informatie.
Via 'zoeken' zijn 4000 artikelen op te vragen, of is een vraag te stellen aan een expert.
http://www.natuurinformatie.nl

Vereniging van Waterbedrijven in Nederland (VEWIN). VEWIN vertegenwoordigt de Nederlandse drinkwatersector.
http://www.vewin.nl/

Nutrinews, een uitgave van NICE, Nutrition Information Center Brussel met het artikel 'Water doet leven!” van A.M. Remaut-de Winter – Fac.Landbouwkundige en toegepaste biologische wetenschap, universiteit van Gent.
http://www.nice-info.be/index.asp

OOK

NICE life met twee testen:
1. Tevens  Hoe groot is jouw risico op osteoporose?
2. Beslis je zelf over je voeding ? Ben je baas in eigen bord ?

Nutrinews mrt 2004: artikel door Inge Coene, voedingskundige NICE met het artikel:
Vitaminen: een overzicht.

Voor een leuke waterquiz al istie bedoeld voor scholieren:  Waterquiz

Heel natuurlijk

Thinkquest

Webzine voor internationale politiek: De Uitpers

Masuru Emoto homepage

Project of Love and Thanks to Water